Verdensarvløp på Notodden 9. juni 2018

Den 5. juli 2015 ble Rjukan-Notodden industriarv innskrevet i UNESCOs verdensarvliste. Innskrivingen bygger på en epokegjørende oppfinnelse; industriell fremstilling av gjødsel til landbruket ved hjelp av vannkraft.

Professor Kristian Birkeland og ingeniør Sam Eyde ledet an i utviklingen av den elektriske lysbueovnen som gjorde det mulig å binde luftens nitrogen og lage gjødsel til bonden. Ved å temme fossen og føre vannet gjennom tunneler og rør ble det mulig å lage store kraftverk og store mengder elektrisk kraft.

Billøpet vil foregå i verdensarven i og rundt Notodden by. I løpet er innlagt marked fra 1900-tallet, båttur på Heddalsvannet, lunch på Storegut og vi skal se både Stavkirken og deler av vedensarven. Avsluttes med premieutdeling og bankett!

Her burde det delta noen TRACTIONER!

Til Løpets Hjemmside

– et kjøretøyhistorisk løp i hjertet av Telemark

Ottar Kaasa foto.Tinfos 2016. DX5F3749

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..